Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żurek wielkanocny przepis, krzonówka, pituch. Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

mad
O świątecznych specjałach najwięcej wiedzą gospodynie z Sułkowic. Ich krzonówka, czyli zupa chrzanowa, jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Składniki

serwatka - 8 litrów
chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu
kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg
boczek wędzony surowy - 1 kg
łopatka wieprzowa - 1 kg
zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
jajka - 20 szt.
zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
żeberka wędzone - 1 kg
jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku

Wykonanie
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
O świątecznych specjałach najwięcej wiedzą gospodynie z Sułkowic. Ich krzonówka, czyli zupa chrzanowa, jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Składniki serwatka - 8 litrów chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg boczek wędzony surowy - 1 kg łopatka wieprzowa - 1 kg zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.) jajka - 20 szt. zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki) żeberka wędzone - 1 kg jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce) przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku Wykonanie W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
Pituch, sułkowicka krzonówka, wędzonka z Bobowej… Okazuje się, że wielkanocne stoły Małopolski nie tylko samym żurkiem stoją. Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów na świąteczne zupy. Sprawdź przepis na żurek wielkanocny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto