MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej

Składniki
2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
ok. 1/2 kg mąki pszennej

Składniki na masło ziołowo-pomidorowe

masło
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
5 pomidorów suszonych w oleju

Wykonanie

Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.

Zobacz również

Dni Radomska 2024. Gorący koncert Baranovskiego w ulewnym deszczu. FILM, ZDJĘCIA

Dni Radomska 2024. Gorący koncert Baranovskiego w ulewnym deszczu. FILM, ZDJĘCIA

Prawdziwe tłumy na lotnisku w Rudnikach. To był Lotniczy Dzień Dziecka!

Prawdziwe tłumy na lotnisku w Rudnikach. To był Lotniczy Dzień Dziecka!

Polecamy

Pierwsza gra planszowa Cyberpunk 2077 już jest! Gratka dla fanów gry

Pierwsza gra planszowa Cyberpunk 2077 już jest! Gratka dla fanów gry

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść