8 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/4d/aa/62bad40010f20_o_large.jpg)
fot. Fot. KGW z Nowego Wiśnicza
Tak gotują Koła Gospodyń Wiejskich! Zobacz pomysły na letnie dania jak u babci. To prawdziwy smak dzieciństwa [PRZEPISY]
Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza
Składniki
75 dag twarogu
15 dag mąki
15 dag kaszy manny
2 jajka
30 dag powideł śliwkowych
5 dag masła
5 dag bułki tartej
5 dag cukru
Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.