MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Uwaga! Zaginął Seweryn Olejnik z Wielunia. Policja prosi o pomoc

Uwaga! Zaginął Seweryn Olejnik z Wielunia. Policja prosi o pomoc

Wakacje w Gruzji. Dolina Truso to jedna z najpiękniejszych dolin Kaukazu

Wakacje w Gruzji. Dolina Truso to jedna z najpiękniejszych dolin Kaukazu

Polecamy

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w małopolskim

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w małopolskim