Jak smakuje Przedgórze. Bardzo duży odzew na kulinarny apel
- Kosztując tych wszystkich pyszności, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wiele tracimy, nie jedząc tak na co dzień. Same nazwy to już poezja: kudłacze, papuchy, bryjka, kajpus, rosół z gwoździa, zupa pietruszczana, kołocze bryzgane, wieślaki…- opowiada Paweł Piszczek, felietonista kulinarny "Gazety Krakowskiej" i wydawca portalu Coś na Ząb TV.
Poszukiwanie potraw odbywa się przy wsparciu: sołtysów, kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, szkół, a nawet parafii. Szeroki odzew zaskoczył inicjatorów akcji, którzy mają mnóstwo roboty przy weryfikacji dań.
- Smaków szukać będziemy jeszcze przez miesiąc, potem zostaną opracowane i wydane w formie książki o charakterze kulinarno-turystycznym. Jury nagrodzi też autorów najciekawszych przepisów - mówi Piotr Kania, prezes zarządu LGD "Kwartet na Przedgórzu".
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?